Директорът на европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че е „безспорна“ необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг.

„Облекчаване на дълга е необходимо, това е безспорно“, каза той на пресконференция, като допълни, че основен въпрос е в каква форма ще бъде подобно облекчение. Това ще бъде и фокусът на разговорите между Атина и нейните кредитори през следващите седмици, заяви още той.

По време на своята пресконференция Драги заяви също, че ЕЦБ е взела решение да увеличи тавана на спешното финансиране за гръцките банки – механизмът ELA, до 90 млрд. евро.

„Днес решихме да увеличим ELA“, която до сега беше в размер на почти 89 млрд., каза Драги, като допълни, че ЕЦБ винаги е работила с мисълта, че Гърция ще остане член на еврозоната.

В своето изказване той заяви също, че страната ще се издължи както на ЕЦБ, така и на кредиторите си от Международния валутен фонд (МВФ).

„На 20 юли ще ни бъде платено“, каза той. Тогава за Гърция идва поредния краен срок за заплащане на дългове в размер на 4,2 млрд. евро към ЕЦБ.

Той заяви също, че все още остават въпроси за капацитета на Гърция да приложи гласуваните по-рано днес реформи, в замяна на които ще започнат преговорите за трета спасителна програма.

Драги: Облекчаване на гръцкия дълг е нобходимост
4.54 (90.77%) 26 глас[а]

Още публикации