Германските законодатели дадоха на канцлера Ангела Меркел зелена светлина, за да поднови преговорите по новото споразумение за спасяване на Гърция, след като тя упорито настояваше, че това е последният шанс за предотвратяване на хаоса в Гърция.

Меркел, както и гръцкия ляв премиер Алексис Ципрас, беше изправена пред бунтове в собствената й партия, но все пак спечели широко одобрение от камарата, където нейната коалиция командва с мнозинство.

Спасителната програма в размер на 86 млрд. евро мина през Бундестага с 439 гласа „за“, 119 „против“ и 40 „въздържали се“.

Обръщайки се към депутатите преди гласуването, Меркел настоя, че “ ще бъде груба небрежност, ако се действа безотговорно, ако не се направи опит“.

Още след маратонските преговори на срещата на върха Меркел нарече споразумението с Гърция „последен опит“.

Германският одобрителен вот дойде ден, след като ръководителят на ЕЦБ Марио Драги подсили жизненоважната спешна ликвидност за гръцките банки, което ще им позволи да отворят вратите си в понеделник за първи път от три седмици.

За да се предотврати катастрофален „Grexit“, парламентът в Атина рано сутринта в четвъртък прие мащабни реформи за пенсии, данъци и трудови закони, които са били по-сурови от тези, които гърците отхвърлиха в референдум на 5 юли.

Завоят на Ципрас предизвика бурни улични протести и спекулациите за предсрочни избори в Гърция, където лявата пария СИРИЗА дойде на власт с нова надежда през януари. Министрите от еврозоната възнаградиха Гърция в четвъртък, одобрявайки краткосрочно финансиране в размер на 7 млрд. евро.

Шойбле заяви, че лично той смята „Grexit“ за по-добър вариант за страната, но все пак призова своите партийни членове да гласуват „за“, като обеща, че ще направи всичко възможно този последен опит да бъде успешен.

Германия даде зелена светлина на преговорите с Гърция
4.42 (88.42%) 19 глас[а]

Още публикации