Пластмасовите карти или пластики, както са масово познати сред потребителите, са основно средство за разплащане в световен мащаб. Докато у нас ATM системите навлязоха сравнително късно, то днес, към тях вече прибягват почти всички българи, независимо дали става въпрос за получаване на месечни възнаграждения и социални помощи или за друг вид разплащане.

На територията на България, според данни на БНБ функционират 7 162 банкомата и 83 178 ПОС терминала, като само за периода януари-юли на 2015г от различни банкомати са изтеглени пари на обща стойност 9.996 милиарда лева.Статистиката показва, че само за този период ATM устройствата са използвани 58 милиона пъти, като средната стойност на една транзакция се равнява на 170.86лв.

банкоматНай-масово използваните пластични карти у нас са международната VISA Electron и картите Maestro, достигащи общ брой, съответно – 2.93 милиона и 2.49 милиона броя.

Картите Mastercard и VISA се нареждат на трето и четвърто място, достигайки брой от 1.038 милиона и 634 хиляди броя. Броят на кредитните карти, използвани у нас е 877 хиляди или под 12% от общия брой на всички електронни карти, използвани в страната.

Според статистическите данни, броят на банковите карти в България се равнява на общия брой на населението на страната, достигайки 7.37 милиона карти за първото полугодие на 2015г. Това показва, че всеки българин, разполагащ с право да извършва финансови операции през електронни системи за банкиране притежава поне 2 и повече банкови карти.

Според статистиката, все повече български граждани избират да внасят пари през банкомат, използвайки своята банкова карта, като общата сума на внесените през банкомат плащания възлиза на 225 милиона лева само за първите 6 месеца от годината.

От различни банкомати в чужбина, българите са изтегли суми на обща стойност 225 милиона лева, като също в различни държави по света сме извършили плащания на стоки и услуги през ПОС терминал на обща стойност 885 милиона лева. Плащанията на стоки и услуги през ПОС терминал на територията на България възлиза на обща стойност 2.765 милиарда лева.

Българинът все по-често използва банкомати и ПОС терминали, като средство за разплащане
4.45 (89.09%) 22 глас[а]

Още публикации