Измамите с бързи кредити са една от причините хората да гледат с недоверие на небанковите кредитни институции, предлагащи, така наречените ‘’Бързи кредити’’. За болшинството потребители, фирмите, отпускащи потребителски кредити са лихвари, които задължително ще ви доведат до просешка тояга, но истината е, че на родния пазар оперират както некоректни, така и напълно легитимни компании, спазващи добрите финансови практики.

При бързите кредити винаги има риск да попаднете на некоректен или незаконно действащ кредитор, затова тук ще ви дадем 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да избегнете някои много неприятни ситуации.

  1. Винаги се запознавайте подробно с условията по договора

прочит на договор за кредитНикога не подписвайте какъвто и да е договор за кредит, преди да сте се запознали напълно с условията, които той съдържа.

Ако имате възможност се консултирайте с финансов експерт или юрист, който да ви разтълкува неясните текстове в договора.

Също така в Интернет можете да откриете и прочете общите условия, които предлага всяка, легално оперираща на родния пазар финансова институция.

  1. Уверете се, че фирмата кредитор е регистрирана в БНБ и притежава лиценз да отпуска финансови заеми

Финансови отношения с нелегитимен кредитор ви поставят в много неизгодна позиция, тъй като трудно ще можете да защитите потребителските си права, в случай че се наложи. Незаконно действащите кредитни компании често нямат постоянен адрес, на който съдебните органи да изпратят покана за съдебно разглеждане на вашия казус или казано по-просто – не можете да ги осъдите или да сезирате Комисия за Защита на Потребителите, че правата ви са грубо потъпкани.

  1. Проверете какво е цялостното оскъпяване на кредита

Много от фирмите, предлагащи бързи заеми си служат с малки хитрости, с които да привлекат по-наивните потребители. Обещания, като ‘’безлихвен кредит’’ не винаги отговарят на истината, тъй като фирмата със сигурност ще ви наложи друг вид финансова тежест, като такси за обработка на документи, наказателни лихви при просрочване на погасителните вноски и дори такси за посещение на кредитен консултант.

  1. Договорете точно броя на месечните вноски

договор за заемЧеста практика на некоректните кредитни компании е промяна на броя на погасителните вноски. Много потребители сигнализират, че след погасяване на кредита, фирмата кредитор е поискала внасяне на поне още една вноска по кредита.

Сложно формулираните договори и предоверяването от страна на клиентите позволяват, тази нередност да се превърне в масова практика при някои компании.

  1. Уврете се, че можете да си позволите кредита

Колкото и странно да звучи, има потребители, които прибягват до вземане на заем, без въобще да могат да си позволят. Някои кредитни компании не изискват доказване на доходи и това дава възможност на трайно безработни или хора с много ниски доходи да постъпват безотговорно и да вземат кредит, който впоследствие не могат да погасяват. Кандидатствайки за бърз кредит е добре да имате изготвен план как ще обезпечите месечните вноски, така че да не допускате закъснения и пропускане на срокове, които ще ви костват високи наказателни лихви.

За какви неща да внимаваме при кандидатстване за бърз заем
4.53 (90.67%) 30 глас[а]

Още публикации

"За какви неща да внимаваме при кандидатстване за бърз заем" е публикация на тема финанси, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от пари на заем. Ако откриете фактологична грешка в "За какви неща да внимаваме при кандидатстване за бърз заем", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.