Банките са институции, които колкото вдъхват доверие, толкова не искаме да използваме, особено когато става дума за паричен заем. Има много причини да се доверим на една стара и утвърдена банка, но и също толкова аргументи да потърсим друг източник на финансова помощ. Нека разгледаме най-основните ‘’За’’ и ‘’Против’’ да изтеглим заем, именно от банкова институция.

  1. Нужда от голям, дългосрочен заем

При покупка на жилище или с цел бизнес инвестиция е съвсем логично да се обърнем за кредит към някоя банка, тъй като небанковите кредитори не могат да ни отпуснат големи суми с дълъг срок на погасяване. Един дългосрочен договор ни обвързва за голяма част от живота ни с даден кредитор, а в такъв случай е важно да сме сигурни, че този кредитор ще продължи да оперира дълго на финансовия пазар.

  1. Наличие на ясни и стриктно спазвани условия

Ако при някои небанкови кредитори е практика да се укриват важни условия по договора, то при банките това е недопустимо. Банката няма полза да се обвърже с човек, който не може да изпълни нейните условия, затова винаги предоставя всички условия по договора на своите клиенти, така че да могат да се запознаят с тях преди да се обвържат с дългосрочен договор.

  1. Банките могат да си позволят по-ниски лихви

Тъй като банките разполагат с гаранции, обезпечаващи сумите по отпуснатите кредити, те могат да си позволят да предложат по-ниски лихвени проценти по някои договори. Ниските лихви при един голям заем са винаги доста примамлива перспектива, което оставя банките без конкуренция, особено при дългосрочните договори.

Против

  1. Тромава и сложна процедура по одобрение и отпускане на заема

бавно одобрение за заемСложните бюрократични процедури, през които се налага да преминат кредитополучателите е основната причина все повече потребители да се насочват към небанковите кредитни институции, когато имат нужда от не особено голям паричен заем.

Бързата процедура и дори възможността за онлайн кандидатстване, превръща небанковите кредитори в сериозна конкуренция на банките.

  1. Изискване за гаранции

Гаранциите, с които банките изискват от своите клиенти да гарантират обезпечаването на кредита са сериозна спънка за много желаещи да получат финансова помощ. Да намериш човек, отговарящ на условията на банката или да ипотекираш лична собственост е почти невъзможно за някои кандидати за кредит, а за други дори неприятно. Когато става въпрос за не особено голяма парична сума, спокойно можете да изберете друг източник на средства.

  1. Банките изискват да отидете на място

За някои хора е много трудно или дори невъзможно да посещават банкови клонове и то многократно, докато тече процедурата по одобрение и отпускане на заема. За постоянно работещите, както и за трудно подвижните хора и майките с малки деца е невъзможно да си позволят лукса да пътуват до най-близкия клон на банка и да прекарват часове в попълване на формуляри.

За и против заемите от банки
4.35 (87.06%) 17 глас[а]

Още публикации

"За и против заемите от банки" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете правописна грешка в "За и против заемите от банки", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.