Макар че човек винаги се надява, че това няма да се случи на него, всеки може да се окаже в ситуацията да не може да погаси задълженията си. Това могат да са задължения към банка или към фирма за бързо кредитиране, но ситуацията и в двата случая може да бъде доста подобна. На практика, най-важното е да запазите самообладание и да помислите трезво как може да се постъпи.

Казано накратко, ако имате задължения към фирма за бързо финансиране решенията не са много и най-често се изчерпват до две основни. Първото е да се поиска разсрочване, а второто е да се рефинансира сумата. И при двете възможности може да се стигне до известно оскъпяване и е добре да избягвате подобни ситуации, но все пак не винаги имаме избор.

Предимства на рефинансирането

Когато разгледаме по-детайлно двете възможности, бързо стигаме до извода, че рефинансирането е по-малко атрактивната опция. Причината е, че всъщност най-често се налага да се изтегли втори кредит, с който да се изплати предния. Оскъпяването идва от това, че към втория трябва да се включи и лихвата, която се дължи към първия.

Има обаче компании, които предлагат на своите клиенти единствено тази възможност. В този случай е много по-добре да изтеглите втори бърз кредит, отколкото да не погасявате задълженията си. Това при всички положения накрая ще ви излезе по-евтино. Важно е да знаете, че ако изпаднете в ситуация например да останете без работа или да се случи нещо, което да секне доходите ви, решение винаги има.

Ако трябва да определим най-хубавото при рефинансирането, това е, че вие на практика напълно погасявате сумата, която сте изтеглили. Разбира се, проблемът остава висящ, защото съвсем скоро ще трябва да погасите втората сума, а тогава няма гаранция, че всичко ще е по-добре.

Предимствата на разсрочването

Разсрочването на вашите задължения определено е по-добрата от двете опции. Това ще ви позволи да погасите сумата в много по-дълъг период от време, отколкото първоначално сте планирали. Това ще ви позволи да изпитате по-малка тежест при погасяването, в сравнение с първата опция.

Недостатък отново е оскъпяването, защото повечето фирми за бързи кредити искат да спечелят и от тази операция и взимат такси а преобразуването на заема. Други пък не правят това, но увеличават лихвения процент. Възможностите са безкрайно много и все различни. В края на краищата обаче единственият вариант всичко да излезе възможно най-изгодно е като платим задълженията си на време.

При разсрочването опциите са различни. Не всички фирми са склонни да ви отпуснат много дълги срокове. Ето защо ако в един случай могат да ви позволят да погасявате задълженията си в продължение на месеци след като изтече първоначалния срок, докато други фирми могат да ви отпуснат още една или две седмици.

Бъдете разумни

Специалисти подчертават, че независимо какво е положението, винаги е много по-правилно да потърсите съдействие с фирмата кредитор. Имайте предвид, че няма нищо по-неприемливо от това да се криете и да оставите задълженията си просто ей така.

Не забравяйте, че при тегленето на парите вие сключвате договор и в края на краищата носите отговорност за задълженията си. Това, че сте абдикирали и се правите, че не дължите нищо няма да ви опрости задълженията. Тъкмо обратното – ще се натрупат допълнителни разходи.

Премислете предварително

Макар че понякога се случват изненади и човек не може да предвиди накъде ще се стече финансовото му положение, много често все пак това е възможно. Ако се замислим по-внимателно, можем да предвидим в известна степен поне една част от случаите на неплатежоспособност.

Така например, някои хора доста време имат проблеми с парите и винаги се справят на косъм с бюджета си. Ако и вие сте от тях, какво ви кара да мислите, че заемът ще облекчи нещата? Той може всъщност дори да влоши финансовото ви състояние, защото ще ви докара още едно задължение, за което да мислите.

В този ред на мисли, експертите от финансовата сфера съветват, че човек трябва да се въздържа от кредити когато счита, че има риск да не може да ги погасява. Разбира се, има и форми на финансиране, които са предназначени именно за хора, които искат по някакъв начин да се справят с постоянните си финансови проблеми. Това са различните програми за започване на бизнес, за повишаване на квалификацията и други подобни. Всички те обаче по скоро се отпускат от банките.

Що се отнася до фирмите от небанковия сектор, експертите съветват да сме предпазливи и да изчисляваме добре финансите си. Те твърдят, че кратките срокове на погасяване често създават проблеми. Именно това много често е основна причина, която кара хората да търсят рефинансиране или разсрочване на своите кредитни задължения.

Рефинансиране или разсрочване – при погасяване на бърз заем
4.43 (88.7%) 23 глас[а]

Още публикации

"Рефинансиране или разсрочване – при погасяване на бърз заем" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете правописна грешка в "Рефинансиране или разсрочване – при погасяване на бърз заем", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.