За много хора не е съвсем ясно в какво се състои разликата, но между потребителските и бързите кредити има съществени различия. Това не се обезличава дори и от общия корен, който двата типа финансиране определено споделят. В края на краищата, тези които избират една от двете форми на теглене на пари, често пъти не могат да заместят услугата с другата.

Потребителски

Потребителският кредит е форма на финансиране, която най-често се отпуска от банковите институции. Този тип заем може да бъде по-краткосрочен, но не са изключени и по-продължителни срокове. Понякога става дума за няколко месеца, докато друг път срокът за погасяване е няколко години.

В зависимост от размерите, могат да се изискват и различни гаранции. Има форми на финансиране, при които е достатъчно да покажете, че имате работа на трудов договор и печелите достатъчно. Това е когато сумите са по-скромни. Има обаче и заеми, при които човек гарантира с недвижимата си собственост и тогава вече става дума за ипотекиране.

Лихвите по този вид заеми са малки като размер, поне в по-голямата част от случаите. Разбира се, това зависи до голяма степен и от това коя банка ви отпуска парите. Не е задължително условията да бъдат еднакви, така че ако забележите значителни разминавания, не се изненадвайте.

Тази форма на финансиране може да се използва за различни нужди. Ако искате да стартирате нов бизнес например, ако искате да ремонтирате къщата си, а също така и за да закупите някаква техника за дома. Всичко това са все причини, които могат да ви подтикнат да прибегнете към този тип услуга.

Тази форма на финансиране може да бъде много полезна в дългосрочен план. Много хора са променили в дългосрочен план финансовото си състояние при правилно усвояване на парите. Това може да ви помогне да започнете свой бизнес и за целта не е нужно кой знае какво.

Бърз

Бързият кредит се отличава от потребителския такъв по много неща. В същото време, те като цяло имат и общ корен. Най-важното обаче е това, че обикновено бързите заеми се предлагат в небанковите кредитни институции. Много фирми са изцяло специализирани в това и не се занимават с нищо друго. Това прави този вид финансиране доста тясно специализирано.

Характерното на тази форма на отпускане на средства е това, че сумите са значително по-малки като размер. Макар че по правило такова ограничение не съществува и никой не го налага, те най-често са в размер под минималната работна заплата. Като най-популярни сред потребителите са суми са от порядъка на около 200 лева.

Сроковете за погасяване също отличават този тип заеми от потребителските. Тук обикновено задълженията се изплащат на фирмата в рамките на около месец, в по-редки случаи това става до около 3 месеца. Също така, в изключително редки ситуации има и фирми, които предлагат срок до 6 месеца или дори година, но този тип компании са наистина единици.

Има разлика и при отпускането. Така например фирмите за бързо кредитиране се стремят вече всичко да става онлайн. Кандидатстването в повечето фирми става чрез попълване на апликация по интернет, а след това служител на компанията се обажда по телефона.

Съответно ако всичко мине както трябва човек получава заема си в рамките на броени минути. Това също не изисква нужда да се присъства лично и на място в офиса на фирмата, която отпуска парите. При погасяването всичко става също така по банков път. Това става все по-масова практика и в близките години ще е по-скоро изключение някоя фирма да работи офлайн.

Има и други разлики

Разликите с потребителските кредити са и в предназначението на парите. Обикновено при бързите такива човек тегли малка сума за да погаси свои битови задължения. Това могат да са наложителни и нетърпящи отлагане сметки или пък ремонт на важен уред. Много често причина за тегленето е и забавяне на работна заплата.

Малките размери в този случай определят по-скоро битовата насоченост при този тип финансиране. Независимо дали ще платите сметка за ток или ще купите на детето тетрадки и учебни пособия за училище, тук лихвите са големи. Това на пръв поглед не се забелязва, но се усеща когато се калкулира процентното съотношение спрямо изтеглената сума.

В крайна сметка, много е важно за какво са ви нужни средствата. Важно е също така да определите и срока. Колкото по-краткосрочно ви трябва сумата и колкото по-малка е сумата, толкова повече се увеличава шанса да откриете това което търсите в малките специализирани фирми.

Разликата между потребителските и бързите кредити
4.59 (91.76%) 17 глас[а]

Още публикации

"Разликата между потребителските и бързите кредити" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от пари на заем. Ако откриете грешка в "Разликата между потребителските и бързите кредити", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.