Заемите до заплата са вид финансиране, което е създадено със специално предназначение. Неговата цел е да подсигури бързи пари в брой за хора, които имат ниски или средни доходи. Обикновено до него се стига в моменти, в които по независещи от вас причини възникне неочакван разход на пари. Това обаче може да се случи и при забавена работна заплата.

Този тип финансова помощ не е автоматично решение на всеки паричен проблем. Въпреки това, нейната популярност нараства стремително през последните години, като причината е все по-доброто качество на услугата. Преди години, когато тези фирми се появиха за първи път в България, хората някак се притесняваха от тези услуги. Днес обаче, почти няма семейство, в което поне един от членовете да не се е възползвал от тази услуга най-малко един път.

Както всичко друго, тук също си има и добри и лоши страни. За да бъдете добре запознати и за да правите разумен избор, ние бихме желали да ви запознаем с всички особености или поне най-важните от тях. Така следващият път когато ви се наложи да изтеглите малко пари, за вас няма да има изненади.

Предимства

Предимствата на заемите до заплата са много. На първо място те предлагат пълна независимост за този, който ги тегли. Причината е, че за разлика от други форми на кредитиране, при тази не е необходимо да търсите поръчител. Ролята на поръчител си играете съвсем сами, а за погасяването гарантирате с това, че имате трудов договор.

Това позволява на човек да има пълна независимост и пълен контрол над финансовото си положение. Така нуждата от това да тичаме при приятели и роднини когато закъсаме за пари напълно отпада и можем да се справим без чужда помощ. Това несъмнено кара човек да израсне и оказва добър ефект върху самочувствието.

Друго голямо предимство е бързината, с която могат да ви бъдат отпуснати парите. В реални условия е възможно да получите сумата до 1 час след като сте кандидатствали. В този час влиза попълването на документите, изпращането на заявката, одобрението, обаждането на служител по телефона и вече финалния паричен превод.

Сред големите плюсове е и възможността да теглите за съвсем кратки срокове от време. Ако ви трябват пари за 1 или 2 седмици, това не е проблем. Заемите до заплата са точно това, от което се нуждаете. Те позволяват да вземете пари днес, а след това да ги върнете дори и на следващия ден, ако така се стекат обстоятелствата.

По отношение на вноските също се проявява голяма гъвкавост. Освен избор със сроковете, имате възможност да договорите и погасителен план, който да е удобен за вас. Така например, ако искате да погасите парите накуп, това е ваш избор. Ако обаче трябва да се разсрочат на малки вноски, които да изплащате веднъж седмично, тогава всичко е наред, защото тази опция съществува също.

Недостатъци

Разбира се, тази услуга има и своите недостатъци. Те най-често се изразяват в това, че много потребители не разбират смисъла и значението на заемите до заплата. Този тип финансиране не е подходящ за решаване на дългосрочни финансови проблеми. Бъдете сигурни, че затрудненията ви са временни, а не перманентни. Ако постоянно имате парични проблеми, тогава тегленето на пари по този начин може да ви затрудни дори още повече.

Ако искате пари за малко по-дълъг период от време, тук отново тази услуга може доста да ви разочарова. Така например, ако ви трябват пари сега, които искате да върнете след година, по-добре е да потърсите банков заем. Във фирма за бързи кредити рядко ще намерите някой, който да предлага срок по-дълъг от 3 – 6 месеца. Всъщност, ако трябва да сме съвсем честни, дори и тези цифри звучат малко нереалистично.

Не бива да пропускаме и момента с лихвите. Когато изчислите техния процент, ще видите, че той никак не е нисък. Този тип фирми винаги имат високи лихви, макар и това да остава често незабелязано. Обикновено малките парични суми компенсират лихвата и потребителите не обръщат особено внимание.

Освен лихвата, много фирми имат и такса за обработка на документите Тя най-често се удържа при паричния превод, но не е задължително. Това налага да калкулирате още 20 или 30 лева допълнително към сумата. Това няма да оскъпи кой знае колко услугата, но все пак е добре да се има предвид.

Не на последно място трябва да споменем и размерите на този тип финансиране. Често сумите са твърде малки за да направим с тях нещо повече от това да платим една или две битови сметки. Понякога дори не достигат за мобилен телефон или компютър, а това се обяснява лесно. Този тип услуга попада в категорията микрокредитиране, така че размерите не бива да ви изненадват.

Заем до заплата – предимства и недостатъци
4.36 (87.27%) 22 глас[а]

Още публикации

"Заем до заплата – предимства и недостатъци" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от спешен заем. Ако откриете фактологична грешка в "Заем до заплата – предимства и недостатъци", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.