Онлайн бързите микрокредити са форма на микрофинансиране, която се предлага по интернет. Тя е един от най-популярните кредитни продукти към момента и всеки втори българин се е възползвал поне веднъж от тази услуга. Тъй като компаниите често сключват договори с хипермаркети и други подобни, много хора са се възползвали от услугата без дои да разберат. Това се случва когато човек получи даден продукт на изплащане. Тогава той всъщност изплаща сумата на фирмата кредитор, а не на въпросния търговец.

Как се кандидатства

Бързите онлайн микрокредити са услуга, която е сред най-лесно достъпните на финансовия пазар. За целта човек трябва да е пълнолетен, да разполага с лична банкова сметка и да има редовна работа. Ако покривате тези изисквания вероятността да получите заем е почти 100%.

Затруднение може да възникне единствено ако заплатата ви е малка и сумата по микрокредита надхвърля възнаграждението ви, което е малко вероятно. На практика повечето фирми отпускат съвсем малки суми, така че това най-вероятно няма да бъде проблем. За да кандидатствате трябва просто да откриете фирма, чиито условия ви удовлетворяват.

Не забравяйте, че изборът е голям, но и условията са доста различни като цяло. Някои фирми изискват да ходите на място при тях или да им изпращате документи по факс. Ако сте попаднали на подобна фирма можете да се откажете и да намерите такава, която работи изцяло онлайн.

Когато сте си избрали компания, трябва просто да отидете в страницата на съответната фирма и да попълните заявка за кредит. Тя ще включва уточнения, които да определят параметрите на кредита. Скоро след като сте кандидатствали ще получите обаждане по телефона или потвърдителен имейл. След това ще получите и парите по банковата си сметка. Именно това е причината, по която наличието на банкова сметка е задължително.

Срокове за погасяване

Бързите онлайн микрокредити се отпускат за сравнително кратки срокове от време. Те най-често се погасяват в интервала между втората и четвъртата седмица. Въпреки това, те понякога се предлагат и за по-продължително ползване. Известни са много случаи, в които подобен тип финансиране може да се отпусне за срок от няколко месеца.

В най-дългия случаи някои фирми отпускат подобни заеми и до една година, но трябва да знаете, че това е по-скоро голяма рядкост и не е много обичайно. Много важно е стриктно да спазвате сроковете за погасяване на своите задължения. Когато теглите заем, то лихвите са валидни в случай, че погасите задълженията си в оречения срок. Ако не спазите това, можете да сте сигурни, че лихвата ще се увеличи.

В някои случаи е възможно тя дори да се удвои. Ето защо, винаги трябва да спазвате сроковете стриктно. Ако нямате възможност да изплатите задълженията си на момента, друга опция е да изтеглите още един заем, което се нарича рефинансиране. Целта на втория заем е да погаси първия. Има опции, в които може да се обсъди и разсрочване. Всичко това обаче допълнително оскъпява вашия кредит. Това може в дългосрочен план да доведе до неприятно състояние на ескалираща задлъжнялост.

Размери

Бързите онлайн микрокредити, както се подразбира от тяхното име, се предлагат в малки размери. Сумите не надвишават размера на минималната работна заплата. Най-често отпусканите заеми са в размер от около 150 – 200 лева. Микрокредитирането се придържа към малките суми по най-различни причини.

Едната е свързана с кратките срокове, докато друга е свързана с това, че обикновено гаранциите са незначителни. Обикновено суми в подобни размери се използват за погасяване на дребни битови сметки в малки размери, които обаче не търпят отлагане. Най-често става дума за дребни, но неотложни ремонти у дома.

Такива могат да бъдат свързани с повреда на бойлер, пералня, печка, климатик и други. Понякога тези малки суми намират приложение в стоматологични процедури и други подобни. Понякога дори компаниите за микрокредити сключват споразумения със стоматологични клиники за да финансират стоматологичните услуги на хора, които към момента нямат достатъчно средства.

Лихви

Бързите онлайн микрокредити се характеризират с високи лихви и това не е тайна за никого. Сумите обикновено се отпускат срещу лихвен процент, който в повечето случаи варира около 20 – 30%. Освен лихвата, която сама по себе си не е малка, човек трябва да бъде готов да калкулира и таксата за обработка на документите.

Тя е едно от нещата, които отблъскват доста клиенти и по тази причина много фирми към момента предлагат заеми без такса за обработка. Най-добре е да четете внимателно и да помислите дали да изберете една или друга фирма. Обикновено тази такса се удържа от размера на заема.

Онлайн микрокредити
4.32 (86.32%) 19 глас[а]

Още публикации

"Онлайн микрокредити" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от спешен заем. Ако откриете грешка в "Онлайн микрокредити", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.