Ако никога през живота си не сте теглили бърз кредит, то вероятността да ви се наложи някога да го направите е доста голяма. За съжаление, условията при този тип финансиране не са сред най-добрите, особено ако сравняваме със заемите, които предлагат банковите институции. Ако пък вече сте се възползвали от услугата, най-вероятно си имате своите лични впечатления.

Какво всъщност представлява бързото кредитиране?

Това са краткосрочни по характер заеми, които са предоставени от финансови институции от не банковия сектор. Те задължително трябва да разполагат със съответния лиценз, за който трябва да си отваряте очите много добре ако обмисляте да теглите пари. Те са предназначени за хората, които се сблъскват ненадейно с разход, за който не са готови и преди да са получили поредната си заплата.

Нека да предположим, че един човек остава без пари 2 седмици преди поредната заплата. В същото време той се нуждае от известна сума за да погаси своите сметки за комунални услуги, например за газ, ток, ремонт на автомобила, за плащане на наема или за други спешни случаи.

За да свърже двата края докато настъпи деня на плащане на заплатата, той кандидатства за бърз кредит. За целта човекът удостоверява, че има сериозна и постоянна работа, от която ежемесечно получава редовна работна заплата. Освен това трябва да се потвърдени и това, че има банкова разплащателна сметка от поне 3 или 6 месеца (зависи от условията на фирмата).

До тук всичко изглежда съвсем нормално…

Клиентът удостоверява, че за да получи кредита до заплата ще разреши на фирмата, която го финансира, да оттегли еднократно сума, с която да погаси своите задължения. Това също е съвсем нормална процедура. Неприятното обаче идва после. Вместо да получи пълната сума в брой, заемодателят удържа от заема своите такси. Това най-често е съвсем малка сума в размер около 20 – 30 лева, но това все пак е много неприятно. Така например ако искате да изтеглите 300 лева, вие всъщност ще получите 270 или 280, защото останалите ще бъдат удържани като такса. Това е малко объркващо понякога и много хора го определят като доста неприятна черта на този тип финансиране.

Да не забравяме и лихвите…

Докато банковите лихви са съвсем незначителни, лихвите на бързите кредити са доста големи. Те често варират около 20 – 30% от сумата на заема, което е много висока стойност. Обикновено хората са склонни да си затворят очите просто защото заемът се отпуска много бързо и лесно и защото сумите са малки. Това някак неусетно смалява усещането за твърде голяма лихва. Неприятно е и това, че ако човек не погаси навреме всички свои задължения, лихвата може да се удвои.

Времето е много кратко…

За каквото и да ви трябва сумата, която теглите, трябва да сте готови да я погасите съвсем скоро. Обикновено сроковете са съвсем кратки и варират от 2 седмици до около 1 месец. За това време вие трябва да усвоите, използвате и върнете кредита на фирмата, от която сте го изтеглили.

Недостатъците на бързото кредитиране
4.42 (88.33%) 24 глас[а]

Още публикации

"Недостатъците на бързото кредитиране" е публикация на тема пари, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от светкавичен заем. Ако откриете фактологична грешка в "Недостатъците на бързото кредитиране", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на нашия сайт.