Микрокредитите станаха много популярни през последните години, а броят на фирмите, които предлагат тази услуга постоянно нараства и то с доста бързи темпове. И докато в Западна Европа тези заеми са известни вече от десетилетия, тук при нас все още много хора не знаят какво точно представлява този тип кредитиране и за какви случаи е подходящо да се прибегне към него.

Всяка фирма е различна

Макар че всички фирми предлагат свои собствени условия, все пак държавата упражнява необходимия контрол за да може да се гарантира на хората, че ще бъдат защитени и с тях няма да има злоупотреби. От една фирма до друга можете да откриете много различни условия по отношение на сроковете и лихвите.

Онлайн или офлайн

Освен всички други разлики между фирмите за микрокредитиране, трябва да се отчете и това, че някои фирми работят единствено онлайн, докато други изискват лично посещение в техния офис. Според вашите предпочитание вие можете да изберете от единия или от другия тип фирми. При по-младите хора се изразяват предпочитания към фирмите, които работят онлайн, докато при по-възрастните потребители все още има тенденция за желание лично да присъстват в офиса на фирмата за микрокредитиране.

Какво представляват този тип заеми?

Микрокредитите са заеми в малки размери, например 200 или 300 лева, които се отпускат за кратък срок от време, например за 3,4 или 5 седмици, като споменатите срокове и суми са примерни и не е задължително случаят при вас да е такъв. Както сумите, така и сроковете могат да варират значително, макар че винаги времето за погасяване на заема е сравнително малко, а сумата доста ограничена.

Наричат ги още заем до заплата

Друго популярно име, с което често се наричат микрокредитите е заем до заплата. Това подчертава и поставя акцент върху основната особеност на този тип кредити, а именно да запушат случайно появила се дупка в бюджета в резултат о непредвиден разход или от ненавременно изплащане на работна заплата.

С какво са полезни микрокредитите за потребителите?

Ако потребителите теглят микрокредити от фирмите за бързо кредитиране единствено в случаите, в които имат нужда от парите наистина, тогава микрокредитирането може да бъде нещо изключително полезно. Важно е единствено да помислим дали наистина се нуждаем от този заем и можем ли да го върнем след това.

Решават проблема с несигурността

В съвременното ежедневие, в което много хора са изправени пред несигурност от това дали ще могат да се справят навреме с постоянно прииждащите сметки, микрокредитите позволяват да планирате спокойно ежедневието си без да изпитвате стрес и безпокойство от това дали няма да забавят работната ви заплата.

Създават в хората чувство за повече независимост

Една от основните ползи от микрокредитите е, че те могат да ни помогнат да придобием повече независимост. Тук става въпрос за по-малка необходимост от подкрепа от страна на нашите близки, роднини и семейства. Това може и да изглежда на пръв поглед нелогично, но когато вникнем в дълбочина, тогава си даваме сметка за какво става дума.

Особено полезни са за младите хора

Приблизително ⅔ от хората при отделянето си от семейството изпитват финансови затруднения, които често ги карат да се връщат назад и да търсят многократно помощ от финансов характер от близки и роднини. Докато в това няма нищо лошо, то хората са доста по-зависими от близките си при тези обстоятелства.

Как хората гарантират при теглене на микрокредит?

Когато теглите микрокредит, вие можете да се справите напълно сами. За разлика от много други форми на кредитиране, потребителите няма нужда да търсят човек, който да гарантира за техния заем. Липсата на нужда от поръчител е голямо предимство, защото това може да ви бъде от голяма полза ако живеете сами в друг град и няма на кого да разчитате. В подобна ситуация, единственото, което трябва да е налично, това е безсрочен трудов договор.

Кой може да получи отказ за микрокредит?

Отказ за микрокредит може да получи всеки. Разберете, че никоя фирма за микрокредитиране не ви е длъжна и дали щ ви отпуснат заем или не, това зависи изцяло от тяхната преценка. Дори и ако няма очевидни причини за отказ, фирмата кредитор може да ви откаже заем ако прецени, че вие не сте надежден кандидат по някаква причина. Понякога това може да е липса на безсрочен трудов договор или възраст (например ако сте под определена възраст), но това не винаги е толкова лесно за обяснение. Понякога фирмите се сблъскват с модели на поведение, които издават на добре обучените специалисти, че потенциално клиентът може да прояви неплатежоспособност.

Микрокредитите – как влияят върху живота ни?
4.44 (88.89%) 18 глас[а]

Още публикации

"Микрокредитите – как влияят върху живота ни?" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете грешка в "Микрокредитите – как влияят върху живота ни?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта Кредити.инфо.