Терминът „Микрокредит“ навлиза все по-сериозно в родната лексика, особено покрай проточилата се твърде дълго икономическа криза. Медиите постоянно бълват реклами на подобен род услуги, а фирмите, които ги предлагат се увеличават с всеки изминал ден.

Спорът дали микрокредитът от небанкова институция е нещо добро или лошо не може да даде категоричен отговор, но е факт, че все повече българи прибягват до вземане на такъв. Нека разгледаме плюсовете и минусите на този вид финансови услуги, за да дадем повече яснота на тези, които се колебаят, дали да се възползват от микрокредитирането при нужда от малък паричен заем.

Плюсове на малкия паричен заем

Бързо, лесно и удобно

Разбира се, като основно предимство на микрокредитирането от небанкова финансова институция трябва да посочим бързината и лекотата на процедурата по отпускане на финансова помощ.

За разлика от банките, малките кредитори спестяват много време, нерви и средства на потребителите. Много от фирмите оперират изцяло онлайн, като одобрението на кандидатурите и отпускането на заемите протича в рамките на броени минути.

Лесно е небанковото микрокредитиране, защото в по-голямата част от кандидатите се изисква единствено лична карта или данните, посочени в нея, когато се кандидатства онлайн. Удобно е, защото липсват сложни и тромави процедури, при които на потребителя се налага да попълва купища бланки и формуляри, често с неразбираемо поднесена терминология.

Бързо усвояване/бързо погасяване

В несигурната икономическа обстановка, в която се намира страната ни, все по-малко домакинства  желаят да се обвързват с дългосрочни договори към който и да е кредитор. Средностатистическият български потребител предпочита да се лиши от нещо, което не е от първа необходимост, вместо в даден момент да се окаже без работа, но с дългосрочен кредит, изискващ погасяване.

Бързите кредити са именно това – бързи. Те не само се отпускат бързо, но и също така бързо се погасяват, като максималният срок на погасяване при повечето фирми от небанковия сектор е 18 месеца за най-големите заеми, които рядко надвишават 3000-5000лв.

Минуси на микро заема от небанкова институция

По-високи лихви

Основен минус на небанковите микрокредити са високите лихви. След намеса на законодателния орган на страната на фирмите от бранша беше наложен таван на лихвения процент, който може да се начисли върху един малък паричен заем. Таванът на лихвите върху бързите кредити днес е 50%, но той биваше многократно надвишаван от някои компании в миналото.

Неясни условия по отпускане и погасяване на кредита

Това не е масова практика при всички фирми от небанковия сектор, но случаите на неясно поднесени или умишлено укрити условия по договора доведоха до недоверие към целия сектор. Днес могат да се срещнат не малък брой лоялни към клиентите фирми, предоставящи цялата информация, но у незапознатите потребители остава да витае усещането за некоректност от страна на малките кредитори.

Липса на строги правила и критерии при отпускане на заемите

За масовия потребител на микрокредити от небанкови институции остава загадка, защо тези фирми отпускат високо рискови кредити, чието обезпечение гарантират със значително по-високия лихвен процент. Липсата на строги правила и критерии при предоставяне на заемите дава възможност на лица със съмнителни намерения да се възползват от финансовата услуга с чужда самоличност или с откраднати лични данни на лица, които дори не подозират, че от тяхно име се взема кредит.

Микро кредит – плюсове и минуси
4.52 (90.34%) 29 глас[а]

Още публикации

"Микро кредит – плюсове и минуси" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от спешен заем. Ако откриете неточност в "Микро кредит – плюсове и минуси", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.