Вероятно сте чували думата ‘’лихвар’’ и знаете, че това е човек, с който никога и по никакъв повод не бива да имате каквито и да е финансови отношения. За много хора небанковите кредитни институции са именно това – ‘’Лихвари’’, но това съвсем не се отнася за всички небанкови кредитори.

Докато някои утвърдени кредитни институции са доказали своята коректност към потребителите, то лихварите винаги действат по една и съща схема, като се опитват да увеличат многократно дължимата от клиента сума. Ето 5 трика, които лихварите винаги използват и които ще ви подскажат, че не трябва да вземате заем от този човек или фирма:

  1. Безразборно отпускане на кредити

Ако кредиторът, към който се обръщате за заем не се поинтересува от това, дали имате постоянен доход, а просто ви хвърли един куп документи, които да подпишете без да сте прочели обстойно, то непременно това трябва да активира вашето подозрение. Коректните кредитни компании търсят коректни клиенти, а това означава – хора със сигурен, постоянен доход.

  1. Скрити такси и условия

Лихварите залагат на желанието на клиентите винаги да сключат най-изгодната сделка. С обещание за ниска лихва, некоректните кредитори улавят наивните клиенти на своята въдица. Впоследствие се оказва, че лихвата е наистина ниска, но фирмата начислява най-различни такси за обработка на документи и то седмично, за което не е информирала своя клиент, преди сключване на договора.

  1. Отпускане на заем без предварително подписан документ

кредит без договорТози трик се прилага основно върху възрастни и нискообразовани хора. Под някакъв предтекст, кредиторът отказва да предостави на клиента официален текст на договора, като го уверява устно за изгодните условия, които му се предлагат. Желаната сума се изплаща на момента, в брой в офиса на фирмата, а договорът се изпраща на клиента няколко дни по-късно. Тук се разчита на незнанието на клиентите, че могат да откажат да подпишат неизгоден договор, след като вече са взели парите. Никога не сключвайте договор за заем без да сте се прочели договора, който подписвате.

  1. Предлагат ви нов заем, с който да погасите предходния

Това е един много подъл трик, защото той може да ви обвърже с неизгоден договор за много дълго време. Всеки нов заем, преди да сте погасили предишните влошава кредитното ви досие и дава право на кредитора да ви наложи по-високи такси и лихви. Именно на това разчитат лихварите – да останете техни длъжници, колкото е възможно по-дълго, като плащате все по-високи такси и лихви върху всеки следващ заем.

  1. Промяна на условията по договора

Всяка промяна на условията по вашия договор, след като той вече е влязъл в сила се смята за лихварство, тъй като вие сте приели едни условия и сте се подписали, давайки своето съгласие. Както скритите условия по договора, така и промените, които са във ваш ущърб са трик, до който лихварите прибягват. За да избегнете среща с лихвар, се обръщайте за кредити само към популярни небанкови институции – най-добре след препоръка от ваши близки или познати.

Лихвари – 5 трика, с които мамят клиентите си
4.24 (84.8%) 25 глас[а]

Още публикации

"Лихвари – 5 трика, с които мамят клиентите си" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете фактологична грешка в "Лихвари – 5 трика, с които мамят клиентите си", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на нашия сайт.