Бързите кредити напоследък са считани за най-популярната форма на финансиране. В почти всяко българско домакинство и семейство има поне един човек, който да се е възползвал от тази услуга. Заедно с големия интерес към тази услуга обаче, лавинообразно нарастват и критиките които биват отправени по най-различни поводи.

Започнали да навлизат в България през 90-те години, днес този вид заеми са достатъчно популярни за да кажем, че хората имат сравнително добра представа какво е тяхното предназначение. Въпреки това често се случва потребителите да използват тази услуга не по предназначение. Това от своя страна води до задлажнялост и до още по-сериозни финансови проблеми.

Основната част от критиките се отправят за това, че този вид кредити обикновено имат доста високи лихви. Те често варират между 20 и 30 процента. Към това трябва да се добави и таксата за обработка на документите. Да не говорим, че ако не погасите сумата на време, лихвата лесно може да се удвои.

Какво е оправданието за лихвения процент

Оправданието на фирмите за по-високия лихвен процент като цяло обаче изглежда разумно. Повечето от тях твърдят, че по-голямата лихва има за цел да защити фирмата, което се обяснява с по-големия риск, който заемодателя поема. Не бива да се забравя, че много от кандидатите за финансиране са именно хора с лоша кредитна история и не добро финансово положение.

Обикновено най-често се възползват от тази услуга хората с ниски доходи, които не притежават кредитни карти. Съвсем естествено, притежателят на кредитна карта не се нуждае от подобен заем, защото винаги може да разчита на картата си в случай на нужда от пари. В последствие, спазвайки съответните срокове, човекът единствено трябва да погаси задълженията си към банката.

Фирмите за бързи кредити оправдават високите си лихви и с още нещо. Както е добре известно, условията за получаване на бързи пари от специализирана фирма са силно занижени. Обикновено се изисква да отговаряте на само три условия. Първото от тях е да имате навършени 18 години. Второто условие е да притежавате собствена банкова сметка и третото условие е свързано с вашата работа. Задължително е да работите на постоянен трудов договор и да получавате редовно работна заплата.

Обикновено този тип фирми не изискват да имате добро кредитно минало и не е нужно да доказвате каквото и да било. Това може и да е огромно удобство за потребителя но със сигурност поставя фирмата в доста уязвимо и неизгодно положение.

Какви са недоволствата при клиентите

Сред често срещаните недоволства можете да чуете това, че сумите са много малки, а сроковете – кратки. Съвсем естествено е обаче да се очаква сумите да са малки. Нека не забравяме, че голяма част от тези услуги са известни под името кредит до заплата.

Това означава, че в рамките на следващия месец вие трябва да погасите сумата в по-голямата си част фирмите изискват да направите това под формата на една вноска. От тук следва и това, че сумата и лихвата заедно не бива да надвишават размера на работната заплата. Споменахме и сроковете. Съответно, те също са съвсем кратки, като се очаква потребителят да върне парите в следващите 2 до 4 седмици.

Както се вижда този тип услуга е твърде различен от услугите, които повечето банки предлагат. Сроковете при тези фирми действително са несъизмерими с тези на банките, като същото се отнася и за сумите. По тази причина специалистите препоръчват при нужда от заем за решаване на дългосрочни финансови проблеми по скоро да търсим решение в банковите институции.

Критики към бързите кредити
4.34 (86.88%) 32 глас[а]

Още публикации

"Критики към бързите кредити" е публикация на тема пари, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от пари на заем. Ако откриете неточност в "Критики към бързите кредити", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.