Микрокредитите в наши дни се радват на все по-нарастваща популярност. Все повече хора се възползват от тях за да се подпомогнат и за да може тяхното ежедневие да протича по-леко и приятно. Тази услуга помага да се избегнат резки финансови смушения и за да може всичко да протича без внезапни пикове и спадове в паричния поток. Но знаете ли какво точно представлява този продукт? Най-вероятно имате частична представа. Ето защо тук имаме за цел да ви запознаем с всички важни особености, които евентуално биха могли да ви интересуват.

Каква сума мога да очаквам?

Микрокредитите са специфична форма на финансиране. Най-характерната особеност пи тях е, че сумите, които се отпускат са в много малки размери. Това едва ли е изненадващо, тъй като подобна мисъл може да ви мине през ума дори и само когато чуете името на продукта. Обикновено сумите, които се предлагат не надхвърлят размера на минималната работна заплата. Най-често се теглят дори още по-малки суми пари, като например 100 или 200 лева. В редки случаи някои фирми предлагат и повече, но това е по-скоро изкллючение, което не се среща във всяка компания.

А какво е предназначението на този финансов инструмент?

Предназначението на микрокредитите е основно за битови нужди. Основната им задача е да послужат на хора, които по някакви причини са останали без пари в наличност за кратко. Важно е да се отбележи, че в случая става дума за краткосрочна неплатежоспособност, например в резултат на забавена работна заплата. Такова нещо изобщо не е невъзможно да се случи, така че е хубаво човек да е запознат с този тип услуги. Друга причина за да изтеглите малко пари може да бъде неочакван разход, например за ремонт на електрически уред у дома, а също така и на повредено електронно устройство.

Какви са сроковете за погасяване?

Микрозаемите са доста характерни с това, че сроковете за тяхното погасяване са изключително кратки. Най-вероятно ще забележите това още на страницата на първия сайт на подобна фирма, който посетите. Обикновено този тип фирми отпускат съвсем малки суми за срок от не повече от три месеца. По-дълги срокове са изключителна рядкост. Много от фирмите, които можете да видите предлагат и съвсем кратки срокове, които дори не надвишават месец.

Какви са лихвите, които се изискват?

Обикновено лихвите са доста високи като процент. Тъй като сумите обаче са съвсем малки по размери, все пак изплащането рядко затруднява потребителите. Допълнително облекчение може да дойде и от това, че има възможност да направите така, че да погасявате вноските си често и в малки размери. Например веднъж в седмицата. Това може да направи погасяването на цялата сума неусетно. И все пак, като процент лихвата не бива да се подценява, особено ако човек има навика редовно да тегли пари, дори и когато може да се справи с финансовите си задължения сам.

Какви са разновидностите на този продукт?

Най-честите видове, на които можете да се натъкнете за заем до заплата и онлайн бърз кредит. За първия са по-характерни минималните срокове на погасяване, които в редки случай надхвърлят месец, докато при втория тип е характерно това, че целия процес по кандидатстване, одобрение, получаване и погасяване на парите става по Интернет. Това разбира се става все по-масово, защото и тук както при много други видове бизнес тенденцията води към Интернет. Разбира се, офлайн услугите все още съществуват, макар че тяхното значение драматично намалява на фона на все по-важната роля на Интернет.

За какво трябва да сме предпазливи?

Експертите съветват да внимавате в избора на фирма и да теглите пари само когато сте сигурни, че въпросната компания има лиценз. Дори и да видите лиценз, обърнете внимание кога изтича той. Както знаете, човек трябва да бъде предпазлив, защото в наши дни голямото разнообразие лесно може да ни разсее и да отклони вниманието ни.

При изплащането

Важно е да знаете, че изплащането на вашия бърз кредит трябва да става стриктно в съответствие с датите, които са описани в договора. Имайте предвид, че дори и малки забавяния могат да доведат до сериозни увеличения в лихвата, а от там и до много по-голям разход. Ако по някаква причина нямате възможност да плащате задълженията си към фирмата, свържете се с тях и предоговорете условията. Възможно е с леко оскъпяване да получите по-продължителен погасителен план, а също така или възможност за рефинансиране. Ако имате възможност да избирате като цяло е по-добре да се спрете на разсрочването, което е по-добрата алтернатива.

Какво представляват микрокредитите?
4.71 (94.29%) 21 глас[а]

Още публикации

"Какво представляват микрокредитите?" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете правописна или фактологична грешка в "Какво представляват микрокредитите?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта Кредити.инфо.