На финансовия пазар в страната ни оперират огромен брой небанкови кредитни институции, като едни от тях предлагат максимално прозрачни условия, докато други действат на ръба на закона или направо в сивия сектор на икономиката, ощетявайки потребителите и превръщайки ги във вечни свои длъжници.

Много е важно да можете да различите незаконните кредитори, за да избегнете опасността да влезете в договорни отношения с някой от тях, затова тук ще ви предложим 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да откриете легитимните и да разпознаете незаконно практикуващите лихвари.

  1. Проверявайте данните за фирмата кредитор

Всяка фирма или дружество, опериращо като финансов кредитор на територията на Република България е длъжно да бъде вписано в регистъра на кредиторите към БНБ и да бъде лицензирано, като администратор на лични данни. Справка в търговския регистър или в БНБ ще ви позволи да разберете, дали конкретен кредитор е легитимен или работи незаконно. Имайте предвид, че незаконно действащите кредитни компании ви правят съучастник в незаконна финансова сделка и вие също подлежите на законови санкции.

  1. Не се подлъгвайте по сладки оферти

Обикновено най-примамливите (на пръв поглед) оферти са тези, криещи най-много опасности. Незаконно действащите кредитни компании често си служат с хитрости, обещавайки много по-изгодни условия, отколкото останалите кредитори предлагат. Прекалено примамливите оферти винаги са трик, с който се хващат в капан наивни клиенти. Ако нещо ви звучи прекалено хубаво, за да е истина, вероятно със сигурност е незаконен опит за измама.

  1. Скрити условия по договорите

скрити условия за кредитЛегитимните кредитни компании не могат да си позволят да ви предложат юридически неиздържан договор, а това означава договор, в който не са упоменати всички условия, в това число какво е цялостното оскъпяване, какви са ангажиментите по изплащането, броят на месечните вноски и т.н. Потребителят трябва да обърне особено внимание на клаузите при пропускане или забавяне на някоя от вноските, а също да провери какви са наказателните лихви и такси и какви са действията на фирмата, ако клиентът изпадне в невъзможност да изплаща своя заем. Ако такъв текст липсва – не подписвайте договора.

  1. Отпускане на заем без предварително подписан договор

Ако някоя фирма кредитор ви предложи да ви отпусне желаната сума веднага, но ви откаже да предостави валиден договор, поради някаква причина бъдете сигурни, че тя работи незаконно и прилага една много опасна схема. В последните години зачестиха случаите, в които, незаконно действащи фирми обвързват клиенти с абсурдни договори, обричайки ги на пълно разорение. Нискообразованите и по-възрастни потребители се чувстват длъжни да подпишат, макар и впоследствие един, нарушаващ правата им договор, след като вече са получили сумата в брой и така попадат в ръцете на лихварите.

  1. Липса на информация в Интернет

Утвърдените кредитни компании присъстват в глобалната мрежа и за тях винаги можете да откриете данните, които ви интересуват, като дата на създаване, номер, под който са регистрирани, като кредитна институция към БНБ и доказателство, че са лицензиран администратор на лични данни. Ако се съмнявате в законността на някоя кредитна компания, задължително потърсете данни за нея в интернет. Ако изобщо откриете нещо е вероятно това да са оплаквания на много измамени потребители.

Как да разпознаем незаконните кредитни компании от легитимните
4.56 (91.25%) 16 глас[а]

Още публикации

"Как да разпознаем незаконните кредитни компании от легитимните" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от пари на заем. Ако откриете правописна грешка в "Как да разпознаем незаконните кредитни компании от легитимните", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на нашия сайт.