Защо е важно да имате добро кредитно досие?

Кредитното ви досие е вашето лице пред кредитните компании, независимо дали това са банки или небанкови кредитни институции. От него зависи дали ще ви бъде отпуснат исканият от вас заем или такъв ще ви бъде отказан, поради данните в регистъра, показващи ви като ненадежден платец. При кандидатстване за кредит винаги трябва да се стараете да запазите добра кредитна история, тъй като никога не знаете, кога пак ще ви се наложи да поискате нов паричен заем.

Ето 5 прости правила, които ще ви помогнат да подобрите кредитното си досие:

  1. Винаги подбирайте внимателно размера на заема

Колко по-малък е вашия кредит, толкова по-лесно и бързо ще можете да го погасите, без да допускате закъснения по вноските и да получавате наказателни лихви, които задължително ще бъдат вписани в кредитното ви досие. Имайте предвид, че колкото е по-голям размера на заема, толкова по-големи ще бъдат и погасителните вноски, а това може да доведе до затруднения да ги внасяте в срок.

  1. Избягвайте да вземате нов кредит, преди да сте погасили предходния

Много потребители на краткосрочни заеми допускат грешката да се обвържат с няколко кредита едновременно. Независимо дали ще изтеглите нов кредит, за да погасите предходния или за да покриете друг разход, това със сигурност ще се отрази лошо на вашата кредитната история и освен това ще ви натовари с по-високи лихви.

  1. Организирайте перфектно своите финанси, така че да бъдете стриктни в плащането на погасителните вноски

Имайте предвид, че повечето потребители на кредити, вписани като ‘’лоши платци’’ в Централния кредитен регистър, не са станали такива умишлено. Те просто не са изготвили добър бюджет, който да следват през периода на погасяване на заема и това е довело до невъзможност да внасят в срок погасителните вноски. Организирането на финансите изисква много прецизен баланс между приходите и разходите, така че доходите ви да покриват всички текущи разходи, освен кредита.

  1. Обмисляйте много внимателно вземането на всеки кредит

варианти за заем на париЧестите вземания на кредити ще ви позволят в един момент да се подхлъзнете и да стигнете до невъзможност да погасявате вноските. Винаги обмисляйте много внимателно решението да вземете нов бърз кредит, като на първо място си зададете въпроса: Нужен ли ви е наистина този заем и удобен ли е моментът да го направите?

Ако работата ви е несигурна или сте в период на смяна на работното място, вероятно не е добра идея да се обвързвате с потребителски кредит точно в този момент.

  1. Бъдете коректни при плащането на останалите сметки

Имайте предвид, че в кредитното ви досие присъстват и водени срещу вас дела за просрочени сметки към телефонни компании, топлофикационни и ВиК дружества и изобщо всякакви искове и дела, заведени поради неплатежоспособност от ваша страна. Това автоматично ви поставя клеймо ‘’лош платец’’ и може да даде основание на кредиторите да ви откажат заем или да ви начислят много по-високи лихви по новия кредит.

 

Как да подобрим кредитното си досие с 5 прости правила
4.38 (87.5%) 16 глас[а]

Още публикации

"Как да подобрим кредитното си досие с 5 прости правила" е публикация на тема пари, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете фактологична грешка в "Как да подобрим кредитното си досие с 5 прости правила", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта krediti.info.