Паричните заеми са нещо, което повечето от нас не харесват, но за жалост, към тях в последните години прибягват все по-голяма част от българите. Спешната нужда от пари за покриване на непредвидени разходи доведе и до бум на лицата, предлагащи кредити, като това са не само лицензирани финансови институции, но и фирми и търговци със съмнителни намерения.

Ако трябва да отговорим на въпроса еднозначно, то отговорът е да. Всеки заем ни излага на риск, когато го вземаме от случайни и непроверени обекти и лица. Така наречените ‘’лихвари’’ могат да се окажат както голяма част от заложните къщи, така и някои от известните фирми, предлагащи бързи кредити. Всеки заем, отпуснат от тях ви излага на риск да затънете още по-дълбоко в блатото на финансовата криза.

Как да избегнем рисковете при вземане на заем?

Има няколко прости правила, които, спазвани стриктно дават възможност заемът да се окаже ценна помощ в труден момент, вместо финансова катастрофа без шанс за оцеляване. За да не попаднете в лапите на алчни и некоректни лихвари, които могат да ви оставят буквално на улицата е важно да следвате следните стъпки:

Искайте заем единствено от проверени кредитори

Ако никога не сте вземали кредит до момента, то едва ли знаете от личен опит кои са добрите и кои некоректните кредитори. За щастие, живеем в ерата на комуникациите, в която информацията е само на един клик разстояние. Ако нямате близки и познати, които да ви насочат – потърсете в мрежата. В интернет можете да откриете както оплаквания на пострадали от конкретен кредитор, така и похвали от доволни клиенти.

Не вземайте големи суми

Важно е да изчислите правилно размера на кредита, който смятате да поискате, за да можете да го погасите възможно най-бързо. Всяко отлагане на погасителните вноски ви излага на риск, тъй като ще ви бъдат начислени наказателни лихви, които ще ви натоварят още повече във финансово отношение и ще удължат времето, в което ще бъдете длъжници.

Вземайте заеми в размер на сумата, която ви е нужна за конкретния разход. Така ще дължите по-малко пари, макар и да изпитате моментно затруднение. В случай че се налага, може да закръглите сумата, за да преживеете до следващата заплата, но в никакъв случай не се възползвайте от любезно предложените по-големи заеми. Това са пари, които ще трябва да върнете и то с лихвите.

Направете си много добър финансов разчет на разходите

Изключително важно е през периода, в който ще погасявате своя заем да имате много прецизно изготвен финансов план. Това означава да планирате до стотинка всички текущи неотложни разходи, като към тях прибавите и погасителните вноски по кредита. Това ви дава възможност да прецените с каква част от трудовото си възнаграждение можете да разполагате до следващата заплата.

Не се срамувайте да питате

Най-сигурният начин да избегнете рискован заем е да сте максимално информирани, относно предлаганите условия. Много от кредиторите се концентрират върху плюсовете на своите услуги и тактично избягват да засегнат важните моменти, като размер на лихвите, брой и вид на допълнителните такси, комисионни и наказателни лихви при просрочено погасяване. Тази информация ще ви покаже с точност дължимата сума, а това ще ви помогне да се подготвите за нейното бързо погасяване.

Излага ли ни на риск един заем?
4.41 (88.28%) 29 глас[а]

Още публикации

"Излага ли ни на риск един заем?" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете правописна или фактологична грешка в "Излага ли ни на риск един заем?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на този сайт.