Ако поразгледате в интернет, няма начин да не забележите, че доста често фирми за бързи кредити рекламират свои продукти, представяйки ги за безлихвени такива. Обикновено рекламите звучат неустоимо и потребителят остава с впечатление, че изтегляйки дадена сума пари той или тя ще може да я потреби докрай след което да погаси своите задължения, но без да се налага да плаща цена за кредита, тоест лихвата.

Действително, трябва да се признае, че подобен тип кредити наистина съществуват. И не само че съществуват, но те са всъщност и доста популярни, като играят ролята на един добре премислен маркетингов трик, който да вдигне шум около името на конкретната кредитна компания, да и създаде добра репутация и да привлече повече потребители.

Какви са условията за безлихвен кредит?

За потребителите обаче е много важно да се знае, че макар безлихвеният кредит наистина да съществува, със сигурност е необходимо да се спазят някои общи условия. Така например, при тегленето на безлихвен кредит за срок от един месец например е ясно определено каква лихва трябва да заплатите. В договорите за безлихвен кредит обаче, съществува клауза, която пояснява, че ако вие погасите своите задължения предсрочно, например в рамките на първата седмица, имате право да върнете заема без при това да се налага да плащате лихвата. Именно тогава говорим за безлихвен заем.

Друг вид безлихвени заеми също се срещат сравнително често но те са малко по-специфични. Тук става дума за кредити, които се отпускат на потребителите при първото теглене на пари, което може да се изтълкува като начин на кредитната компания да ви привлече като свой клиент. Идеята е там, че вие ще предпочетете фирмата в която няма да се налага да плащате лихва при първото теглене на пари, след което ще останете впечатлени от качеството на обслужване там и ще поискате заем повторно.

Независимо дали става дума за безлихвен кредит от единия или от другия тип за които споменахме, понякога е добре да се знае, че е възможно да има и още един разход. Тук става дума за таксата за обработка на документите, която при повечето фирми е в размер на около 20 лева. Разбира се, някои кредитни компании не включват подобна такса но съотношението им е приблизително равно с това на онези, които я изискват. Важно е също така да се знае, че този тип такса се изисква само ако бъдете одобрени, тоест ако кандидатстването ви бъде отхвърлено, вие няма да дължите нищо. Ако бъдете одобрени за бърз заем, таксата за обработка на документите ще ви бъде удържана от сумата която ви се превежда под формата на кредит.

Истина или мит са безлихвените заеми?
4.33 (86.67%) 15 глас[а]

Още публикации

"Истина или мит са безлихвените заеми?" е публикация на тема пари, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете правописна или фактологична грешка в "Истина или мит са безлихвените заеми?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.