Има ли българинът финансова култура?

На този въпрос трудно може да се даде еднозначен отговор, тъй като той касае широк кръг потребители. Докато има една прослойка, която умее добре да управлява своите финанси, то голяма част от нискообразованите хора и тези с малки и непостоянни доходи трудно могат да бъдат наречени добри финансисти.

Липсата на финансова култура у масовия потребител е причина, все повече небанкови кредитни институции да започнат да оперират на родния пазар – българинът страда от хроничен недостиг на пари и винаги има нужда от малък заем с кратък срок на погасяване. Липсата на умения да управлява правилно своите финанси е и причина рискът при отпусканите кредити да държи високи стойности.

Нередовно погасяваните вноски и просрочени заеми са причина за високия лихвен процент по потребителските кредити при небанковите институции. Липсата на елементарни познания относно финансовите операции е причина и за още един много неприятен феномен, ширещ се на родния пазар – лихварството. Необразованите хора с немарливо отношение към парите са причина у нас лихварите да са много повече, отколкото в развитие държави.

5 добри препоръки, които ще повишат вашата финансова култура

  1. Никога не вземайте кредит без основателна причина за това

Всеки от нас познава поне един вечно задлъжнял свой сънародник. Повечето от тези хора си позволяват начин на живот, който не отговаря на техните възможности. Покупката на скъпи и ненужни вещи без солиден, постоянен доход ви обрича да бъдете вечен длъжник на фирмите за бързи кредити и лихварите.

  1. Не взимайте сума по-висока от тази, която ви е необходима

Ако взимате кредит за ремонт или покупка, винаги изчислявайте сумата, която ще покрие разходите и вземете кредит, ограничаващ се до този размер. Желанието да вземете повече от необходимото ще ви направи длъжник за по-дълъг период, през който ще разполагате с по-малка част от своите доходи.

безпаричие

  1. Винаги внасяйте навреме погасителните вноски

Всяко закъснение на плащанията по кредита ви натоварва с допълнителни наказателни лихви, които се натрупват към вече договорените лихви по кредита. Освен това, закъсненията влошават вашето кредитно досие, което може да ви коства по-висок лихвен процент при един нов заем или дори отказ от страна на кредитора.

  1. Избягвайте да вземате нов кредит, за да погасите предходния

Това е капан, в който попадат много клиенти на кредитните компании. Той, обаче ги обрича на все по-големи лихви и такси, които допълнително затрудняват погасяването на вноските.

Колкото по-голяма е погасителната ви вноска, толкова по-малко приходи ще имате за покриването на останалите си нужди, а това води до риск от невъзможност да погасявате своя кредит.

  1. Много внимателно избирайте кредитната компания, от която ще поискате заем

Не всички кредитни институции са коректни и действат в интерес на вашите потребителски права. Докато някои небанкови институции имат зад гърба си дългогодишна история, други са със съмнително минало и то много често е кратко. Доверявайте се само на компании, доказали своята коректност и винаги проверявайте много внимателно условията преди да подпишете какъвто и да е договор.

Финансовата култура на българина – 5 добри препоръки
4.59 (91.82%) 22 глас[а]

Още публикации

"Финансовата култура на българина – 5 добри препоръки" е публикация на тема финанси, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете грешка в "Финансовата култура на българина – 5 добри препоръки", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта krediti.info.