Бързите кредити са без съмнение онази форма на финансиране, която през последните години се радва на най-голям прогрес в сравнение с всички останали. Нейната ера настъпи през 90-те години, когато в България започнаха една по една да се появяват все повече фирми в този бранш. Днес изборът от компании е толкова голям, че за човек става почти невъзможно да се спре ясно и категорично на една от тях.

За съжаление, заедно с многобройните предимства, тази форма на предлагане на пари на заем всъщност има и доста недостатъци. Много хора категорично заявяват, че не биха се възползвали от тази услуга, дори и ако имат остра нужда от пари. И проблемът според повечето не е в това, че някой може да се опита да ги излъже или нещо друго подобно.

Не. Държавата действително упражнява строг контрол върху тези компании. Проблемът е по-скоро в това, че условията, при които се отпускат пари от тях не са най-изгодните, на които да се надяваме. Много хора казват, че няма смисъл да теглят пари, след като ще трябва да си платят толкова скъпо за услугата.

Високите лихви

Бързите кредити на практика почти винаги се предлагат с лихви, които са доста по-високи от тези в банковия сектор. Обикновено потребителите не обръщат много внимание на това, като причината е в малките размери на заемите. Когато човек изтегли 150 лева за да си плати сметките навреме, едва ли ще забележи лихвата на фона на малката сума. И все пак това не променя фактите, че лихвата е много висока като процент.

Изключителна прецизност при погасяване

Типично за всяка фирма, която отпуска пари на заем на своите потребители е строгостта по отношение спазването на сроковете. Те трябва да се следят много стриктно, защото неспазването им може да доведе до много големи лихви. Обикновено ако не погасявате сумите когато трябва, можете да очаквате наказателни лихви, които никак е са приятни.

Много кратки срокове

Освен, че човек трябва да следи за сроковете с повишено внимание, те са и много кратки. Понякога този тип кредити се отпускат за около 3 – 4 седмици, което е наистина кратко като време. Ако не сте имали пари когато сте теглили сумата, кое гарантира, че ще имате две седмици по-късно? Това отказва много хора от ползването на тази услуга, дори и когато се нуждаят от нея.

Много малки суми

Малките суми си имат и своите предимства, но обикновено те не са достатъчни за да се решат дългосрочни финансови проблеми. Фирмите от този сектор бързат да подчертаят ползата от това, че ще можете да платите битовите си сметки навреме. И все пак, сметките обикновено също могат да бъдат отложени с някой и друг ден. Така че защо да теглите пари сега, когато можете просто да си направите сметките малко по-прецизно?

Приятно е когато теглите, но е досадно когато връщате

Винаги в първия момент човек остава  усещането, че сега ще му е много по-лесно. Ето, заемът е на лице, така че всички сметки могат да се платят на куп и на един дъх. Ако това е истина, все пак не бива да се забравя, че човек все пак трябва да върне парите и то съвсем скоро. На момента положението може и да изглежда розово, но когато след няколко седмици трябва да се погасят задълженията, тогава става трудно.

Възможно е да се подведем

Много хора теглят пари на заем като се надяват на безлихвено погасяване. Ще запитате от къде им е хрумнало това? От рекламите, разбира се. Те ни представят колко е лесно да вземем пари и после да ги върнем без лихва. Това което никоя реклама не ни казва обаче е, че съвсем скоро след като вземем парите ние ще трябва да ги върнем, защото иначе ще изпуснем безлихвения период. Този период в действителност е съвсем кратък.

Ако забавим погасяването това ще се отрази и на кредитното ни досие

Ако изтеглите бърз кредит и не го погасите в съответния срок, може да оставите лоша следа във вашето кредитно минало. Това означава, че ако след време решите да изтеглите пари за нещо по-сериозно, могат да ви откажат. В банката могат лесно да разберат дали сте погасявали задълженията си съвестно и ако е имало проблем, отказът може да е вързан в кърпа. Това от своя страна може да е доста неприятно, особено ако човек е имал сериозни планове, например да развие свой бизнес..

Факти, които могат да ви откажат от бързите кредити
4.43 (88.57%) 14 глас[а]

Още публикации

"Факти, които могат да ви откажат от бързите кредити" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете грешка в "Факти, които могат да ви откажат от бързите кредити", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.