През последните няколко години българският финансов пазар претърпя невиждана до сега революция, която има цялостно един много положителен характер върху развитието на икономиката. Става дума за експанзията на бързите кредити. За българските потребители тегленето на пари не е нещо ново, разбира се, но конкретно този тип услуга навлезе на родния пазар едва през последните няколко години. И макар, че началото се постави едва през така наречените “години на прехода”, днес тази форма на  финансиране се превърна в най-популярната на родния пазар.

Колкото и да звучи странно, това наистина е факт и от всички страни буквално ни заливат предложения за теглене на пари при изгодни условия. Днес тези фирми са неизброимо много. Те се появиха под най-различни форми. Има ги в почти всеки по-голям град и предлагат най-различни условия. Броят на лицензите всяка година нараства, а фирмите, които предлагат тази услуга се нароиха наистина много бързо. Стигна се до там, че потребителите не могат да сварят да научат дори имената на компаниите от този бранш. Това съответно води до още по-голяма война за пазарен дял.

Кое предизвика експанзията в бързото кредитиране?

За да се даде логично обяснение на това как успя да се стигне до това положение, в което фирмите в този бранш да станат толкова много, че да залея родния пазар, просто трябва да погледнем кого се целят да привлекат те и отговорът ще се види ясно. В случая повечето от тях са се фокусирали да заангажират вниманието и да събудят интереса на хората с ниски до средни доходи. А както всички ние знаем, които във всяко едно общество тези хора формират основната част от населението.

Независимо дали живеете в най-бедната или най-богатата страна в света, винаги хората с по-ниски доходи представляват основна част от населението. И макар Европа да е най-богатият регион в света вече т столетия, когато живееш в едно толкова охолно общество дори и малкият недостиг дразни окото. Именно в една такава ситуация фирмите от този бранш се ориентират доста добре и привличат именно тази част от потребителите.

Обикновено, сме свикнали да чуваме, че най-трудно получава пари на заем този човек, който се нуждае от него най-много. Тази максима е валидна в почти всеки случай, но не и когато говорим за бързите заеми. Този бранш всъщност е доста интересен именно с това, че потребителите са точно хората с по-скромни доходи, които най-често се нуждаят от пари.

И докато при повечето други обстоятелства това да работите за минимална работна заплата може да е голям проблем, тук е различно. Много институции, които специализират в отдаването на различни по размер суми могат да ви откажат, тъй като се предполага, че доходите ви при минимална работна заплата са ниски. Въпреки това, в този случай ниският доход не е проблем. По тази причина, стотици хиляди българи се възползват ежегодно от тази услуга и биват одобрени без проблем.

Какви са условията за получаване на одобрение и намаляване вероятността от отказ?

Както вече споменахме, бързите кредити предизвикаха огромния интерес на потребителите именно със занижените условия за отпускане на пари. Обикновено основното условие на повече компании от бранша е това кандидатът да има редовна работа. И под редовна работа имаме предвид такава, която да е на постоянен трудов договор. Сезонната заетост няма да ви помогне особено за да получите заем, тъй като се счита, че рискът от неплатежоспособност е завишен.

Както споменахме и по-рано, повечето компании нямат претенции към размера на доходите. Така обикновено минималната работна заплата е достатъчна за ви одобрят, защото дори и нисък доход би ви позволил да се справите със задълженията си. На практика за компанията няма риск дори и ако получавате минимално възнаграждение, защото все пак и предлаганите суми също са в малки размери. Именно минималните размери на сумите, които тези фирми предлагат, са довели до тяхната толкова голяма популярност сред потребителите.

Днес се счита, че половината от кредитите на пазара спадат в тази категория и са отпуснати от не банковите институции. Относно рисковете, трябва да се каже, че държавата е поела доста отговорна роля в това отношение. Така чрез поредица от критерии, закони и изисквания, както и чрез редовни проверки, фирмите от бранша са успели да станат наистина надежден източник на финансиране и да не носят риск за потребителите.

Гъвкавостта на фирмите от сектора е голяма

Един много важен момент, който насочва много потребители да се възползват именно от услугите на някоя от безбройните фирми в бранша е това, че те обикновено предлагат голяма гъвкавост.  Така например, дори и ако имате и други възможности за теглене на пари за определен период от време, например от банка, фирмите си остават доста конкурентни. Те предлагат наистина голяма бързина, което няма как да не се отчете от потребителите, които са в нужда.

Със сигурност банките преминават през много по-дълга и сложна процедура докато вземат решение да ви финансират. Разбира се, това е съвсем нормално, защото все пак те отпускат и много по-големи суми пари, но именно тук има ниша, която фирмите за бързо кредитиране са заели.

Ако парите ви трябват днес и искате да ги получите до час – два, фирмите от този бранш са без конкуренция. Тяхната експанзия се обяснява и с още нещо – малките размери на отпуснатите суми. Именно малките размери им позволяват да отпуснат много повече пари и да обслужат много повече хора, като в същото време поемат минимален риск. Все пак, дори и човек с много финансови проблеми няма да се затрудни особено да погаси сума от порядъка на 100 – 150 лева, особено при добър погасителен план.

Ако пък имате все пак трудност с изплащането, тогава това не е толкова страшно. Свържете се с фирмата, която ви е финансирала и се договорете за рефинансиране или разсрочване на вашите задължения във времето. Това може малко да оскъпи задълженията ви, но все пак ще ви помогне да ги погасите до край.

Експанзията на бързите кредити
4.44 (88.8%) 25 глас[а]

Още публикации

"Експанзията на бързите кредити" е публикация на тема финанси, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете неточност в "Експанзията на бързите кредити", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта krediti.info.