През последните няколко години бързите кредити преминаха през продължителен период на постоянно увеличение на воя дял. Те успяха да достигнат приблизително половината от отпусканите заеми на територията на България, а това не е никак малко. Разбира се, като количество пари те отстъпват чувствително назад, защото макар и много популярни, те почти винаги са в съвсем малки размери.

На фона на нарастващото търсене на този тип финансиране трябва да се добави, че за съжаление култура на повечето хората що се отнася до тегленето на пари не се е увеличила особено. Да, действително потребителите днес са по-добре запознати с различните особености и тенденциите през последните десетина години, но ако знанията са се увеличили с няколко процента, то изтеглените заеми са се увеличили в пъти.

На този фон е добре да кажем няколко неща за тази форма на финансиране, защото само така ще можем да научим нещо допълнително. Дори и в момента този въпрос да не ви касае пряко, добре е в дългосрочен план да имате по-дълбоки познания, защото така ще направите много по-добър и информиран избор ако някой ден ви се наложи. И така нека да видим няколко за и против този тип заеми и да поразмислим дали наистина се нуждаем от тях.

Аргументи в подкрепа

Специалистите отчитат като един от големите плюсове на фирмите, които предлагат бързи кредити е, че при ненадейни разходи у дома, повреди на електрическа техника (пералня, бойлер, печка), твърде големи сметки от битов характер или пък забавена работна заплата, този тип услуги са на практика най-доброто решение и аргументите в подкрепа са наистина много. Кой може да отрече безбройните ползи от наличието на пазара на тези компании, когато се стигне до неочаквана нужда от пари в брой?

На първо място трябва да се отбележи възможността да получите парите на момента. Когато човек се нуждае от помощ е важно не само да я получи, но и тя да бъде навременна. Точно в това са много добри фирмите, които предлагат подобен тип финансиране. Те дават възможност да разполагате с парите половин до един час след кандидатстване.

Голям плюс е и удобството да изтеглите заем без да излизате от дома си. Това основно се отнася до онлайн кредитите, които се отличават с облекчението на процеса по кандидатстване и одобрение. На практика само трябва да намерите подходяща фирма, която предлага услугите си изцяло онлайн и ще си спестите доста разкарване.

Какви са възможностите за безлихвено финансиране

Възможността за безлихвено финансиране също не бива да се подминава. На практика, ако човек попадне на подходящата компания, която да му предлага наистина добри условия и ако успеете да върнете заема предсрочно, вероятността да си спестите нуждата от плащане на големи лихви е много добра.

Освен всичко останало, тук много интересен момент е, че за повечето фирми няма значение какво е кредитното ви минало. Ако преди време сте имали проблем с изплащане на пари към някоя банка например, това може да ви попречи да изтеглите пари от друга банка, но във фирмите специализирани в бързото отпускане на средства това няма да попречи да получите парите, които желаете.

Преди да преминем към аргументите против, редно е да споменем и за липсата на нужда да търсите гарант. На практика вие сами можете да си бъдете гарант и да обезпечите сами себе си като докажете, че имате сериозна работа на постоянен трудов договор.

Аргументи против

Един от най-сериозните аргументи против са лихвите. При този тип заеми те са доста високи като процент спрямо сумата, която теглите. Това означава, че ще трябва да платите доста повече в сравнение с ако изтеглите парите от банка например. Разбира се, на фона на малките размери на бързите кредити, вие едва ли ще се затрудните особено с лихвата.

Говорейки за малките размери на заема, трябва да знаете, че това е нещо доста масово. Обикновено се отпускат съвсем малки суми от порядъка на 200 лева или по-малко, макар че понякога не е изключено и да попаднете на фирма, която предлага нещо повече, например 500 – 600 или дори 1000 лева. Това обаче е сравнително рядко срещано.

Друг недостатък, за който е добре да знаете са твърде кратките срокове. Така например, повечето фирми предлагат финансиране за няколко седмици, като най-дългите срокове рядко надхвърлят 3 месеца. Това е крайно недостатъчно ако смятате, че парите ви трябват за да решите някакъв по-сериозен проблем и има възможност да проточите във времето изплащането.

Може би най-големият недостатък на бързите кредити, който да ви накара да помислите добре преди да изтеглите заем и евентуално да ви откаже от тегленето, това е строгото отношение към сроковете. Дори и да закъснеете с един ден с погасяването, лихвата започва досадно да се увеличава и може да стане непосилна за погасяване

Бързи кредити – да теглим или да не теглим?
4.52 (90.4%) 25 глас[а]

Още публикации

"Бързи кредити – да теглим или да не теглим?" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от светкавичен заем. Ако откриете правописна или фактологична грешка в "Бързи кредити – да теглим или да не теглим?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на нашия сайт.