На всеки от нас се е случвало да изпадне в тежка финансова ситуация и да поиска спешно пари на заем. Заемът е необходимо зло, от което не бива да се срамуваме, стига да връщаме взетите в заем пари на време и да не превърнем тази извънредна мярка в свой начин на живот и постоянна практика.

Когато ни се наложи да вземем пари на заем, първата ни мисъл е ‘’От кого бих могъл да поискам?’’. В главата ни се завъртат имената на всички близки и познати – роднини, колеги, приятели и съседи, но в повечето случаи се оказва, че никой от хората, които познаваме не може да ни услужи със заем. Истината е, че това е за добро и тук ще ви посочим 5 причини да избягвате паричните заеми от частни лица.

  1. Влошаване на отношенията

У нас битува един забавен афоризъм, който гласи: ‘’Не давай пари на заем на приятел, защото ще загубиш и двете’’. Много от нас харесват този мъдър съвет и се придържат към него. В много случаи отказът да услужиш на приятел се дължи не толкова на липса на пари, колкото на нежелание финансовите отношения да развалят приятелските.

Практиката в много случаи е доказала верността на този афоризъм. Много хора, вземайки пари от свой близък отлагат връщането на заема, разчитайки на търпението и добрите отношения с кредитора. Така постепенно се стига до избягване на всякакви контакти, поради чувство за вина и неловкост у двете страни.

  1. Възможно е парите да ви бъдат поискани по-рано от договореното

При заемите от частни лица винаги има опасност обстоятелствата да се променят и човекът, който ви е дал кредит до заплата да поиска да му изплатите дълга по-рано от договореното. Това ще промени вашите планове и ще ви постави в ситуация, в която отново трябва да търсите пари на заем, за да върнете предходния дълг. Такава ситуация е отново предпоставка за влошаване на отношенията.

  1. Голяма вероятност да попаднете в лапите на лихвар

При заемите от частни лица винаги се стига до момент, в който може да попаднете на лихвар. Когато кръгът от близки хора е изчерпан като източник на финансова помощ, много често се случва хората да се обърнат към малко познат човек, който да наложи непосилни лихви, нарастващи с всеки изминал ден. Вероятността да изгубите жилището, колата си или други ценни активи, погасявайки дълга към лихваря е голяма – избягвайте заемите от съмнителни лица.

  1. Ще се налага да давате обяснения

Когато поискате заем от свой близък или познат ще трябва да му обясните за какво точно са ви нужни парите. Това, само по себе си не е особен проблем, защото кризата е еднакво тежка за всеки, но понякога обясненията не са опция, особено ако ви трябват пари на заем за покупка на нещо, което вашият кредитор може да сметне за ненужно.

  1. Ще трябва да върнете парите наведнъж

При заемите от частни лица сделката е такава – вземаш 100 – връщаш 100. Това може да доведе до свиване на и без това малкия ви доход. При кредитните компании, отпускащи бързи кредити онлайн с месечни вноски, удобството се състои във възможността да изплащаш дълга на малки погасителни вноски, което е много по-удобно за хората с ниски финансови приходи.

5 причини да не вземаме заеми от частни лица?
4.47 (89.41%) 17 глас[а]

Още публикации

"5 причини да не вземаме заеми от частни лица?" е публикация на тема заеми, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от пари на заем. Ако откриете грешка в "5 причини да не вземаме заеми от частни лица?", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на сайта Кредити.инфо.