Какво е кредитна история?

Всеки потребител на кредит, независимо дали е получен от банка или небанкова финасова инстиция фигурира в общата база данни на финансовите кредити към БНБ, наречена Централен кредитен регистър. В този регистър се съхранява редовно актуализирана информация както за кредитите, отпускани от кредиторите, така и за самите кредитополучатели.

Казано накратко, всяко лице, получило паричен кредит има собствено кредитно досие или ‘’история’’, която дава възможност на кредитните институции да направят бърза справка за всеки свой потенциален клиент при искане за нов финансов заем. Кредитната ви история показва дали сте редовен и надежден платец и от нея зависи дали ще получите одобрение за нов кредит, затова е важно да се погрижите, вашата история да ви показва винаги в добра светлина.

4 неща, които хората с добрa кредитна история правят

  1. Осигуряват прецизен баланс на разходите спрямо приходите

Всеки паричен заем ще свива месечните ви доходи, затова е много важно да съобразите разходите, които трябва да покриете след погасяване на вноската по кредита с месечните си приходи. Изготвянето на добър бизнес план, който да следвате в месеците, през които погасявате заема също е стъпка, която хората с добра кредитна история предприемат. Точен разчет на всеки разход ще ви помогне да организирате перфектно своите финанси, така че да не закъснявате с погасителните вноски.

  1. Обмислят добре своето кандидатстване за кредит

добра кредитна историяНеобмислените постъпки винаги са повод за сериозни неприятности, а при бързите кредити, неразумните действия са още по-опасни. Ако искате да имате добра кредитна история, трябва да избегнете всяка невъзможност да покривате вноските по заема, а това означава да обмислите много внимателно дали можете да си позволите един финансов заем точно сега и как той ще се отрази на вашето домакинство и на качеството ви на живот.

  1. Формират месечен бюджет на домакинството

Малко домакинства проявяват отговорност към своите финанси, като формират месечен бюджет, с който да се покрият всички текущи разходи. В случай, че нямате практика да формирате такъв бюджет е време задължително да започнете да го правите, след получаване на потребителски кредит, защото това ще ви помогне да избегнете просрочване на погасителните вноски или невъзможност да покривате сметките за битови разходи, като ток, вода, телефон и храна.

  1. Спестяват

Когато изплащате потребителски кредит с малки месечни доходи, непременно ще ви се наложи да започнете да спестявате. Задължително трябва да се откажете от неща, които не са от първа необходимост, като подновяване на гардероба, посещения на увеселителни заведения, разкрасителни процедури, играчки за децата и дори разхищение на храна.

Никога не знаете кога отново ще ви се наложи да поискате нов потребителски кредит, затова добрата кредитна история ви е наистина много необходима.

Спазвайки тези 4 прости, но изключително важни стъпки, вие не само ще си гарантирате чиста кредитна история, но и ще можете да преминете през изплащането на заема без никакви сътресения.

4 неща, които хората с добрa кредитна история правят
4.6 (92%) 20 глас[а]

Още публикации

"4 неща, които хората с добрa кредитна история правят" е публикация на тема пари, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от бърз кредит. Ако откриете неточност в "4 неща, които хората с добрa кредитна история правят", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.