Тегленето на бърз кредит само по себе си не е много сложно, а за мнозина дори е така да се каже фасулска работа. И все пак, ако сега ще теглите бърз заем за първи път, то определено има някои особености, които е добре да знаете предварително. Ето 10 неща, за които трябва да се помисли преди да сте се решили на тази стъпка.

1. Не всички фирми предлагат еднакво добри условия

Когато обмисляте възможността да теглите бърз кредит е добре да знаете, че не всички фирми предлагат съвсем еднакво добри условия. Могат да варират значително доста детайли около заема, в това число формите за кандидатстване, начините на изплащане, сроковете за погасяване, както и разбира се лихвените проценти, което пък има пряко отношение върху избора, който ще направите. Ето защо преди да сте направили тази стъпка е добре да сте разгледали офертите на поне няколко фирми за бързо кредитиране, което ще ви спести неприятната опция да попаднете на някоя фирма, която просто ще иска да ви “оскубе” с по-висок лихвен процент. Правейки си едно малко частно проучване, вие си гарантирате много по-информиран избор. Това е много по-разумно, отколкото да изтеглите заем от първата кредитна компания, която ви е попаднала пред очите.

2. Размерът на заемите навсякъде е различен.

Макар че бързите кредити като цяло са малки по размер и големи суми по традиция не се отпускат, от една фирма до друга сумите могат да варират значително като размер. Така например, една фирма може да предлага суми в рамките на 399 лева (каквито има в няколко конкретни случаи на българския пазар за бързи кредити), докато при други размерът на заема може да достигне и дори да надхвърли 1000 лева. Разбира се, това е в пряка свързаност и с вашите доходи, тоест колкото по-високи са доходите ви, на толкова по-голям бърз кредит може да разчитате. И обратното също важи – колкото по-малка е вашата заплата, толкова по-малки по размер могат да са бързите заеми, които фирмите за бързо кредитиране ще могат да ви отпуснат.

3. Сроковете за погасяване навсякъде са различни.

Както вече казахме само преди миг, от една фирма до друга бързите кредити драматично се отличават, като тук става дума не само за размерите, но също така и за сроковете, за които можете да изтеглите заема. Сред различните кредитни компании има такива, чиято политика не допуска теглене на кредит за срок по-голям от 1 месец например, докато при други 3 месеца е съвсем разумен и обичаен срок и това ни най-малко не се счита за дълъг срок за погасяване. Съществуват и такива, които предлагат заеми за много по-дълги срокове от време, например за 6 или 12 месеца, но има тенденция тези фирми да са значително по-малко от останалите.

4. Лихвените проценти могат да са доста различни.

Макар че има законови рамки, в които фирмите за бързи кредити трябва да се поберат и за които държавата следи много зорко да не се нарушават, все пак всяка отделна фирма може и сама да определя това дали да заложи на малко по-ниска или малко по-висока лихва и това си е напълно в реда на нещата. Ето защо е добре преди да теглите заеми да проверите дали ви устройват условията, при които дадена компания работи. Ако е така, можете да изтеглите заем, но ако нещо ви се струва нередно, например считате, че лихвата е висока, тогава не се колебайте да се насочите към друга компания.

5. Някои фирми отпускат безлихвени кредити.

С цел да привлекат или да задържат колкото се може повече клиенти, някои фирми за бързи кредити предлагат така наречените безлихвени кредити. Този тип заеми всъщност в повечето случаи си имат лихва както всеки друг заем, но с една особеност, която трябва да имате предвид. В договора за теглене на кредит има клауза, че ако погасите сумата преди да изтече определен период, вие ще трябва да погасите само заема в размера, в който сте го получили, плюс таксата за кандидатстване, която повечето компании искат. Ако обаче този срок изтече и вие не сте погасили кредита си, то лихвата става изискуема и понятието “безлихвен кредит” загубва своя смисъл.

6. В повечето фирми се изисква да имате безсрочен трудов договор

Повечето фирми, които отпускат бързи кредити, работят само и единствено с клиенти, които имат сключен постоянен трудов договор със своя работодател. В някои случаи е възможно също така да ви отпуснат заем ако можете да докажете, че вземате наем от земя, имот и т.н, или пък ако докажете, че получавате например пенсия. Това обаче са по-скоро изключения и изобщо няма гаранция, че ще се съгласят да ви кредитират. В допълнение трябва да се каже, че ако работите на срочен договор, каквито са повечето договори на работещите в туристическия бранш на морето или в планината, тогава най-вероятно повечето фирми ще ви откажат кредитиране.

7. Сроковете за погасяване трябва да се спазват стриктно.

За ваше добро, стремете се да спазвате съвсем стриктно и точно сроковете и да погасявате вноските си в уречения ден според договора. Имайте предвид, че ако не изплащате дължимите вноски навреме, повечето кредитни компании (да не кажем всички) ще ви наложат допълнителна лихва, с което задълженията ви ще за увеличат неприятно. Не си мислете, че сроковете са приблизителни и, че е съвсем естествено да ги прескочите с някой и друг ден, защото това не е приемливо.

8. Ако не можете да погасявате заема потърсете консултация във фирмата-кредитор

Експерти съветват ако имате проблеми с изплащането на заема и ако по някаква причина нямате възможност да се справите с условията по договора, не се опитвайте да се “скатавате”, а вместо това потърсете помощ в самата фирма, която ви е отпуснала бързия кредит. Имайте предвид, че повечето фирми за бързи заеми могат да проявят гъвкавост към вас, но само ако и вие проявите същата към тях. Имайте предвид, че има опции за по-лесно справяне с проблема, но всички те зависят пряко от фирмата кредитор.

Ако например компанията ви предложи преструктуриране, тогава вноските ви ще могат така да се изменят като размер и като срок, е да можете лесно и безпроблемно да се справите със ситуацията. Друга опция освен преструктурирането е рефинансирането, при която фирмата може да ви отпусне втори кредит, с който да погасите задълженията си по първия. Тук обаче е добре да се има предвид, че този вариант си струва само ако вече сте погасили част от заема си.

9. Заемите могат да се изтеглят и изцяло онлайн

По подразбиране вече повечето кредити се считат за онлайн кредити, защото се отпускат изцяло по интернет. Кандидатстването преминава онлайн, след което получавате парите си по банков път, а накрая така и ги връщате. Напълно отсъства момента, в който трябва лично да ходите за заема. Имайте предвид, че някои фирми изискват да присъствате лично за получаването на кредита, защото трябва да се подпишат и попълнят някои документи, но това не е особено голям проблем, защото броят на тези фирми намалява. В същото време, онлайн фирмите предлагат повече възможности, защото не е нужна фирмата-кредитор да има филиал във вашия град.

10. Бързите кредити не са решение за финансови проблеми от хроничен характер

Ако финансовите ви проблеми са с хроничен характер, тогава може би е добре да размислите и да не търсите бързи кредити. Имайте предвид, че ако от дълго време имате недостиг на пари, тогава един бърз кредит може не само да не ви помогне, но дори да влоши положението и да затънете в още повече дългове и трудности. Специалистите в областта на кредитирането подчертават, че бързите кредити са създадени да решават дребни финансови проблеми с инцидентен характер, а не да решават трудности трупани с години.

10 неща които трябва да знаем преди да изтеглим бърз кредит
4.52 (90.48%) 21 глас[а]

Още публикации

"10 неща които трябва да знаем преди да изтеглим бърз кредит" е публикация на тема финанси, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от светкавичен заем. Ако откриете правописна грешка в "10 неща които трябва да знаем преди да изтеглим бърз кредит", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на Krediti.info.