Голяма част от хората по света са прибягвали поне веднъж в живота си до кредит от небанкова финансова институция. У нас този вид финансови заеми станаха популярни сравнително от скоро, но поради ниските доходи и чувствително нарастващи разходи, все повече наши сънародници стават клиенти на фирмите, отпускащи краткосрочни заеми. Бързите кредити са доста популярна услуга, но въпреки това има неща, които са неизвестни дори на някои редовни клиенти. Ето 10 факта, които ще направят услугата по-ясна за потребителите:

Факт №1

Всяка кредитна институция е лицензирана от БНБ

Нито една финансова институция, предлагаща какъвто и да е вид кредитиране не може да оперира на родния пазар, без да притежава лиценз за тази дейност, издаден от Българска Народна Банка.

Факт №2

Всеки кредитор е длъжен да подава информация за своите клиенти в централния кредитен регистър

Всеки кредит и лице, на което е бил отпуснат паричен заем, трябва да бъде регистриран в централния кредитен регистър към БНБ. Това позволява на фирмите кредитори да получават информация за всеки свой потенциален клиент на база, на която да решат дали да отпуснат или откажат заем.

Факт №3

Не всяка кредитна институция предлага онлайн кредитиране

Ако предпочитате този начин за кандидатстване за бърз кредит, то вие трябва да се уверите, че фирмата, която сте избрали го предлага. Въпреки, че повечето компании-кредитори разполагат и с онлайн форма за кандидатстване, все още има такива, които оперират изцяло оф-лайн.

Факт №4

Можете да изтеглите паралелно няколко заема

При бързите кредити не е проблем да изтеглите нов заем, преди да сте изплатили предишни такива. Това може да се случи както при различни компании, така и при един и същ кредитор. Условието е единствено да сте коректен платец с чисто кредитно досие.

Факт №5

Лихвата при повечето компании се определя индивидуално

В зависимост от това, дали сте надежден и коректен клиент, лихвата по заема може да бъде както по-висока, така и по-ниска от обявеното.

На некоректните платци често биват налагани по-високи лихви, като застраховка, докато на лоялните клиенти се предлагат преференциални продукти с много по-ниски лихви и дори с никакво оскъпяване.

Факт №6

С бърз кредит можете директно да погасите някои плащания

Крупни покупки или битови сметки можете да платите директно, без да посещавате касите на съответните компании. Продукти, като ‘’Кредит за сметки’’ имат точно такава опция – кредиторът превежда директно сумата, отпусната като заем по банковата сметка на вашия мобилен оператор, електрическа компания и т.н.

Факт №7

Сроковете на погасяване са различни при различните заеми

консултант за кредитиНе всички бързи кредити се отпускат за един и същ период от време. Услуги, като ‘’Кредит до заплата’’, например се отпускат за срок от 15 до 30 дни в голяма част от случаите.

Продукти, като ‘’Кредит за пенсионери’’ варират от 12 до 18 месечен срок на погасяване при различните компании, като това се отнася и за всички останали видове кредити.

Факт №8

Имате няколко варианта да получите заема

Удобството на краткосрочните кредити се състои в това, че вие можете да изберете къде и как да получите сумата. Дали това ще стане по банков път (парите ще бъдат преведени на посочена от вас банкова сметка) или в брой на касите на Easy Pay, в офис на команията или в български пощи – избирате вие.

Факт №9

Някои компании ви осигуряват кредитен консултант

Финансовите операции са доста сложни за някои групи потребители и именно за тяхно улеснение някои фирми предоставят личен кредитен консултант, който да помага на клиента да избере най-удобния за него план и да управлява прецизно своите финанси, така че да се избегнат закъснения и пропуснати плащания.

Факт №10

Не всички кредитни компании са коректни към своите клиенти

Това, че една фирма-кредитор има лиценз да оперира на родния пазар не е гаранция, че тя не нарушава законите на страната, потъпквайки потребителските права на своите клиенти. Неотчетени плащания, повишаващи се лихви, скрити условия – всичко това може да се случи ако не внимавате при избора на кредитор.

10 факта за бързите кредити в България
4.5 (90%) 28 глас[а]

Още публикации

"10 факта за бързите кредити в България" е публикация на тема кредити, която има за цел да ви помогне да се справите по-лесно с предизвикателствата при нужда от лесен кредит. Ако откриете фактологична грешка в "10 факта за бързите кредити в България", то можете да се свържете с нас използвайки онлайн формата за контакт на нашия сайт.